Sunt (din nou) prosumator... pentru a patra oarăBack to Top

Sunt (din nou) prosumator... pentru a patra oară

Începând de astăzi pot spune oficial că sunt din nou prosumator, pentru a patra oară. Prima dată am devenit prosumator în iulie 2020 după vreo opt luni de „insistență, despre care găsiți mai multe informații în articolele de la acea dată (aici, aici, aici, aici, aici, aici, respectiv aici). Astăzi am să vă vorbesc în special despre cât de mult s-a schimbat procesul în sine și cât de ușor este să devii astăzi prosumator comparativ cu acum câțiva ani.

Am depus prima dată un dosar pentru a deveni prosumator în octombrie 2019 și am pus oficial instalația sub tensiune și am început să injectez în rețea în data de 01.07.2020, deci procesul inițial a durat aproximativ 9 luni și a fost nevoie de extrem de multă muncă și eforturi pe care la acea vreme foarte puțini erau cei dispuși să le depună, nu mai zic de nervi. Mergând puțin mai departe, inițial am plecat cu un sistem de 5kW și un invertor Fronius Symo, ulterior am mai adăugat un Symo de 6kW, urmat de partea de stocare (3 x Victron MultiPlus) iar acum am adăugat și trei chargere evident tot de la Victron. Toate aceste modificări au rezultat în modificări ale certificatului de racordare și evident parcurgerea unui nou proces. Acum pot spune că sistemul meu este complet (cel puțin până îmi mai vin ideei 😅) iar la acest moment voi avea un surplus de producție suficient de mare încât să acoper și țepuirea cantitativă și într-un final să pot avea factură zero chiar dacă nu lunar dar măcar când trag linie la sfârșit de an. Poți vedea live cât produc echipamentele mele aici cât și componența sistemului meu.
Cum devii prosumator astăzi, cât durează și cam cât de greu este Primul pas ar fi să te documentezi foarte, foarte bine astfel încât tu să alegi soluția cea mai bună pentru nevoile tale și evident pentru bugetul de care dispui. Cel mai indicat ar fi să iei pur și simplu facturile de energie din ultimul an, să vezi cât consumi și evident să poți prognoza un necesar de producție pentru nevoile tale. Cu titlu de exemplu, un sistem de 5kW va produce într-un an undeva în jur de 5 - 6 MWh, depinde de foarte multe lucruri dar de obicei cam asta este o valoare estimativă. Ar fi bine să dimensionezi sistemul nu pentru nevoile curente ci pentru cele viitoare. De aceea ar trebui să ai în vedere și consumatorii viitori cum ar fi o mașină electrică sau o pompă de căldură. Chiar dacă nu ai în plan astăzi astfel de investiții, ar fi bine să dimensionezi sistemul astfel încât să ai un surplus de producție de 10 - 20% față de consumul tău curent. Eu am plecat în 2019 cu un sistem de 5kW iar astăzi am ajuns la 18,8 kW. La momentul investiției inițiale, pe lângă lipsa acută de informații relevante, nu am luat în calcul foarte mulți consumatori care nu existau la acel moment.
După ce ai stabilit cam de câtă energie ai nevoie, ar fi bine să îți stabilești foarte clar ce anume îți dorești de la viitoarea ta investiție. Ai nevoie sau nu de stocare, vrei să poți produce pentru tine chiar și atunci când rețeaua este căzută, vrei ca sistemul tău să producă ziua și să injecteze în rețea iar tu să compensezi energia respectivă seara și noaptea, vrei ca la sfârșit de an să ai factură zero. Ar fi bine să ai un răspuns la toate aceste întrebări înainte să discuți cu un instalator, altfel cineva îți va vinde ceva ce are pe stoc iar tu vei constata că nu este tocmai ceva ce corespunde nevoilor tale.
Discută cu un instalator competent și eventual recomandat de cineva de încredere. Astăzi în România și nu numai toate firmele cu profil electric montează sisteme fotovoltaice, dar oare câți știu cu adevărat să monteze un astfel de sistem? Îți dau doar două elemente care există în instalația mea dar care lipsesc cu desăvârșire în marea majoritate a instalațiilor fotovoltaice din România în special cele instalate prin programul „Casa verde”: descărcătoare și împămânarea structurii. Ambele sunt elemente de siguranță, aș spune eu obligatorii dar sunt primele pe listă când vine vorba de reducerea consturilor. Un sistem sigur, proiectat și dimensionat corect are un preț corect nu ieftin și evident nu este un kit standard pe care îl poți cumpăra de undeva. Fiecare instalație este personalizată, fiecare casă diferită, fiecare consumă diferit așadar de ce avem kituri și nu ofertă personalizată? Discută cu un instalator competent, este foarte important acest lucru. Instalatorul meu se cheamă Instal expert, îi găsești aici și dacă ești din Cluj sau din zona de vest îți recomand cu plăcere să discuți cu ei. Nu degeaba toate echipamentele pe care le-am montat din 2019 și până în prezent sunt montate de ei și până în prezent am avut fix ZERO probleme.
Asigurăte că sistemul tău este complet și conform ofertei primite. Este foarte important ca ceea ce ai cumpărat să și primești iar sistemul de pe hârtie să existe și în teren. De obicei la instalare pot să apară și lucruri sau probleme care nu au fost inițial prevăzute, dar în punctele esențiale sistemul tău trebuie să fie cât mai aproape de cel ofertat. Mare atenție că există și instalatori care fac oferte standard iar în teren sistemul instalat nu mai are nici o legătură cu cel ofertat la fel nici prețul.
După ce ai instalat sistemul următorul pas ar fi să devii prosumator. Astăzi poți depune chiar tu actele, eu așa am procedat, mai ales dacă ești o persoană tehnică și înțelegi despre ce este vorba. Distribuitorul din zona mea DEER are un portal (aici) în care oricine își poate face cont și poate depune documentația aferentă. Mare atenție însă, este un proces extrem de tehnic, trebuie să îți cunoști foarte bine instalația și echipamentele și dacă crezi că nu poți face acest pas singur cel mai bine ar fi să lași instalatorul să facă acest pas pentru tine. Dacă totuși te încumeți să depui singur actele, vei avea nevoie de la instalatorul tău de schema monofilară a instalației de consum și producție cât și de declarația executantului. Ulterior va trebui să descarci manualele de utilizare ale tuturor echipamentelor, de preferat în limba română, specificațiile tehnice ale acestora și declarațiile de conformitate. În cazul în care ai uitat un anumit document, distribuitorul te va notifica și îți va spune ce anume lipsește și tu ai obligația să depunei documentele respective. Ar fi bine să ei în calcul faptul că personalul distribuitorului astăzi este extrem de bine pregătit, sunt oameni care asta fac în fiecare zi și cel mai probabil știu mult mai bine decât tine specificațiile echipamentelor. Ascultă, completează ceea ce lipsește și cel mai important colaborează cu ei dar încearcă să nu îi încurci pentru că au extrem de mult de muncă iar situația este radical diferită de anul 2019 când am depus eu primul dosar de prosumator.
După ce dosarul tău este complet, distribuitorul îți va monta un contor cu dublu sens și instalatorul tău va porni instalația pentru probe. Acesta este primul moment în care poți injecta legal energie în rețea, până la acest pas poți produce exclusiv doar pentru tine dacă sistemul tău permite asta. Probele pot dura până la 5 zile iar la final instalatorul tău va întocmi un proces verbal care trebuie să ajungă la distribuitor. După finalizarea probelor de obicei injecția în rețea se oprește. Nu injecta energie în rețea dacă nu ai contor cu dublu sens, altfel energia pe care o injectezi o vei plăti ca și consum.
În aproximativ 30 de zile de la depunerea dosarului complet vei primi factura de emitere a certificatului de racordare și ulterior certificatul de racordare. Știu, în ordinul ANRE există alte termene, dar volumul de muncă este atât de mare încât 30 de zile este un termen normal, realistic și sincer cred că poți aștepta puțin. În cazul meu, deși au fost și alte elemente de actualizat pot spune că certificatul de racordare a fost emis după aproximativ 30 de zile. Verifică certificatul de racordare imediat ce îl primești, verifică toate datele, verifică corectitudinea acestora, deși nu este uzual pot să apară și greșeli sau omisiuni. Pentru sistemele complexe cum a fost și cazul meu este posibil să existe omisiuni. Dacă există vreo greșeală, ia legătura cu distribuitorul și cu siguranță vor corecta orice problemă și vei primi un nou certificat de racordare.
Următorul pas este să ei legătura cu furnizorul tău și să soliciți încheierea unui contract de vânzare cumpărare pentru energia pe care urmează să o injectezi în rețea. Tot în acest moment de regulă poți injecta în rețea însă există și zone în care punerea finală sub tensiune nu se face decât în momentul în care primești contractul de vânzare - cumpărare de la furnizorul tău.
Concluzii Concluzia este că astăzi procesul a evoluat extrem de mult la fel și toate părțile implicate și atât timp cât ai un instalator bun ai toate șansele să devii prosumator extrem de ușor și fără foarte multe dureri de cap. Știu, sunt mulți pași de parcurs, nu toată lumea înțelege de ce însă procesul este unul corect și cel mai important funcționează. Dovada cea mai clară a faptului că procesul funcționează este că de la sub 1000 de prosumatori în 2019, astăzi am ajuns la peste 110000 iar numărul este într-o continuă creștere.
Ce lipsește Lipsește un singur lucru, care sper eu că se va rezolva (se aude ANRE?): o vizită/inspecție obligatorie din partea distribuitorului prin care instalația de producere să fie inspectată efectiv în teren. Vor fi mulți care vor spune argumentat sau nu că nu este necesar însă pasul ăsta există în foarte multe țări, este unul extrem de necesar și nu înțeleg de ce ANRE nu a inclus asta în metodologie. Este extrem de important ca o autoritate, în cazul de față distribuitorul sau poate fi și ANRE, să certifice că instalatorul a făcut efectiv în teren ceea ce a spus în acte. În foarte multe țări după efectuarea oricăror lucrări electrice este obligatorie o vizită a distribuitorului sau a unei autorități care să certifice respectivele lucrări. Sper să nu le dau idei, însă în lipsa acestui pas un instalator iresponsabil una va instala în teren, alta va menționa în documente și din păcare doar din birou distribuitorul va semna ca primarul. Este în același timp și o metodă simplă, ieftină și deloc costisitoare prin care tu ca beneficiar atehnic de multe ori, poți avea garanția că instalația ta este conformă și nu ai primit altceva față de ce ai plătit. Când soliciți un spor de putere spre exemplu, instalația nouă nu se pune sub tensiune decât după ce a fost inspectată de distribuitor iar distribuitorul este un partener al beneficiarului așa cum trebuie să fie și în cazul unui prosumator, altfel mai devreme sau mai târziu pot exista incidente. Eu am avut o astfel de vizită, să spunem mai mult educativă decât de verificare, însă am permis și voi permite oricând distribuitorului accesul pentru a vedea/verifica instalația mea de consum/producție, nu permit echipamente sau contoare în instalația mea dar asta este altă poveste.Te rog să distribui acest articol astfel încât să ajutăm cât mai mulți doritori să devină prosumatori și foarte important lasă un comentariu mai jos. Fără feedback-ul tău nu am de unde să știu ce ai vrea să citești sau de ce nu cu ce probleme te-ai confruntat tu când ai devenit prosumator.
Published by Marius Șerban at 23:30 on 18.04.2024 [EEST]
Vizualizări: 1530